Recreatiepark De Friese Wadden

De Friese Elf Steden

De Friese Elf Steden zijn stuk voor stuk de moeite van een bezoek waard. De Friese Elf Steden hebben een kleurrijke en gevarieerde geschiedenis. Sommige zijn al heel oud en ontleenden stadsrechten aan hun internationale handelsfunctie. Andere zijn later ontstaan als kern van het platteland, door het verwerven van bijvoorbeeld marktrechten. Maar hun grootste bekendheid franeker kerkdanken ze aan de Elfstedentocht. Vanaf de eerste keer in 1909 is de tocht slechts vijftien maal, vaak onder barre omstandigheden, afgelegd door vele schaatsers. Maar toch hebben de Friezen iedere winter weer last van ‘’Elfstedenkoorts.’’

Sinds 2017 kunt u genieten van een nieuwe attractie:

het Elfstedenpad.

Een prachtige wandelroute langs het parcours van de beroemde schaatstocht met een lengte van 283 kilometer, opgedeeld in 46 etappes.Dit Elfstedenpad gaat, in tegenstelling tot de wereldberoemde schaatstocht, niet langs maar juist door de pittoreske dorpjes. Je komt echt door de mooiste delen van Friesland: de Greidhoeke, het merengebied, de heuvels en bossen van Gaasterland, de houtwallen, het coulissenlandschap van de Fryske Walden en als extraatje kun je in alle elf steden een rondwandeling maken.

Er is een Nederlandse, Friese, Engelse en Duitse versie van de routegids van het Elfstedenpad. ’De Wandeltocht der Wandeltochten’ is verkrijgbaar in de webwinkel van KWBN en Wandelnet en in de (reis)boekhandel. Voorin deze gids vinden wandelaars een stempelkaart, waarmee zij kunnen sparen voor een waardevolle herinnering. De route is geheel met geel-rode stickers en bordjes bewegwijzerd en is in beide richtingen te wandelen. Honden zijn verboden. Horeca vindt u volop in beide steden.