Recreatiepark De Friese Wadden

Franeker

Franeker is gelegen op 7 km afstand van recreatiepark De Friese Wadden.

De op een na oudste universiteit, de oudste studentenkroeg en het oudste, nog werkende planetarium van Nederland staan allemaal in Franeker.

De inwoners van Franeker stalen ooit de kerkklokken van Harlingen en worden nog steeds de Klokkendieven genoemd. Hier wordt jaarlijks de belangrijkste kaatswedstrijd groots gevierd.

Koninklijk Planetarium in Franeker

Planetarium

Een planetarium dat nog geheel in werking is, dat moet u zien. Het Koninklijk Museum Eijse Eijsinga heeft een brede verzameling van historische, astronomische instrumenten. De universiteit van Franeker bestaat niet meer. Toch hangt in de straten nog steeds de sfeer van de academie. Wandel langs de professorenhuizen en neem een biertje in het oudste studentencafé van het land, Bogt van Guné.

Middeleeuwse kerk met kooromgang

Daarnaast zijn er nog drie belangrijke historische bouwwerken die zeker uw bezoek waard zijn. De Martinikerk is in Fryslân de enige middeleeuwse kerk met een kooromgang. Het stadhuis van Franeker uit 1591 is compleet gebouwd in de renaissancestijl. De Martenastins is het stadskasteel dat in het hart van de historische stad in 1498 is gebouwd. Sinds 2006 laat Museum Martena hier allerlei aspecten van de geschiedenis van Franeker zien.

 

fran3

 

Tip

Wilt u de Friese sfeer proeven? Grijp dan de kans om een onvergetelijk, typisch Fries sportevenement mee te maken. Op de vijfde woensdag na 1 juli is de spanning in Franeker om te snijden. De belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar, de PC, wordt dan op het Sjûkelân, het bekendste kaatsveld van Nederland, gehouden. De beste kaatser van het winnende trio wordt tot Koning van de PC gekozen. Hij krijgt de zilveren kaatsbal omgehangen. Begrijpt u de spelregels van het kaatsen niet? Geeft niets, dan stort u zich gewoon in de gezelligheid op straat of in de kroeg, tijdens en vooral na de wedstrijd.